6 Tips om een art print te kiezen

Je hebt de keuze gemaakt om één van je kamers (opnieuw) te stylen. Dit is hartstikke leuk, maar soms zie je door de bomen het bos niet meer. Wil je een fotografie print, of juist een schilderkunst reproductie? Ga je voor fine art in kleur, of ben je op zoek naar zwart wit fotografie? Het kiezen van jouw nieuwe fine art print kan keuzestress geven. Dat is de reden dat dit artikel is geschreven, om je hier een klein beetje begeleiding in te geven. Lees mee!

 

Begin met vaststellen waar het werk komt te hangen en wat jij wilt bereiken in deze ruimte

Smaken verschillen en ieder heeft zijn eigen stem. Toch zijn bepaalde trends in ruimtes wel te herkennen. Om in een rustige toestand te zijn in je slaapkamer, is het vaak een goed idee om daar kalme kleuren, en een rustgevend beeld op te hangen. Hier wil je ontspannen. In de zitkamer en keuken mag je best een aanwezig werk ophangen dat de aandacht trekt, of onderwerp van gesprek kan zijn tijdens een etentje. Anderzijds wil je in de werkkamer een kunstwerk dat inspireert, zonder al te veel af te leiden.

 

Kies een werk dat óf in harmonie is met de ruimte, óf juist contrasteert

Dit is een leuk onderdeel van het upgraden van je interieur. Loop een rondje door huis en neem goed in je op hoe jij je huis hebt ingericht. Doe alsof je de ruimtes probeert te beschrijven in een boek en kijk verder dan de muren. Beschrijf je meubilair, het licht, maar ook het plafond en het gevoel van ruimtelijkheid.  Dit is een goede oefening om bewust te worden van jouw huisstijl. Is jouw huisstijl een willekeurige verzameling, of heel opgeruimd? Of, ben je modern ingericht, klassiek of juist prikkelend?

Heb je een idee van jouw inrichting? Nu kan je nadenken over de volgende vraag. Wil je kunst aan de muur die in lijn is met je inrichting, of wil je een beetje contrast creëren? Je wilt het beste in je ruimte omhoog halen. Je kan de moderniteit van je inrichting best benadrukken met een imposante klassieker van Willem van de Velde, of andere Nederlandse Meesters maar je kan ook voor een harmonieuzere keuze gaan en bijvoorbeeld een fotografisch portret kiezen.

 

Kies voor een persoonlijk onderwerp van het kunstwerk

Een kunstwerk kan aanspreken vanuit een onbepaalde esthetiek, maar je kan ook voor een specifiek onderwerp kiezen. Ben je gek op dieren? Wil je een plaat die je doet denken aan de vorige of aankomende vakantie of reis? Of raak je geïnspireerd door een gave plaat van kiters aan zee? Jij kiest de kunst, dus je kan kiezen voor een persoonlijk onderwerp. Laat je inspireren of prikkelen met een aangename associatie. Zo bekeken kan je op onderwerp kunstwerken selecteren.

 

Onderwerp en huisstijl even niet relevant? Selecteer dan op kleur

De kleurkeuze voor muurdecoratie is van groot belang, zowel voor de woonkamer als voor andere ruimtes. Het toevoegen van kunstwerken op doek, die de dominante kleur in de kamer weerspiegelen, garandeert een geslaagd resultaat. Kies bijvoorbeeld voor blauw om een accent te leggen op je blauwe tapijt. Voor kleur geldt natuurlijk ook dat je voor zowel harmonie als contrast kan gaan. Je kan namelijk ook voor complementaire kleuren in je ruimtes kiezen. Kies dan voor een ruimte met oranje-tinten de kleur blauw, voor groen rood, en voor paars geel.

Of hou je ruimte rustiger en kies voor een zwart-wit, of een donker werk.

 

De verhouding en de grootte van jouw nieuwe werk

De grootte van het kunstwerk is net zo belangrijk als de sfeer, stijl, onderwerp en kleur. Zorg ervoor dat het past in de ruimte en de omgeving versterkt. Er zijn talrijke vormen en maten, dus overweeg zorgvuldig welke ruimte je wilt vullen. Een hoge, smalle kunstwerken staan goed bij ruimtes met hoge plafonds of smalle wanden. Panorama's of liggende landschappen passen boven brede meubels als bank, dressoir of tafel. Voor ruimtes met veel wandruimte, kies voor foto's of schilderijen in een grotere maat, in plaats van standaard maten. In kleinere ruimtes, kun je meerdere kleine afbeeldingen overwegen. In een klein kantoor is het bijvoorbeeld aan te raden om voor één of twee kleinere werken te kiezen; dit leidt minder af. Art and Photography Prints biedt verschillende beeldverhoudingen, met elk verschillende standaardmaten. Mocht de gewenste maat niet beschikbaar zijn, neem gerust contact op voor op maat gemaakte oplossingen.

 

Heb jij door dit artikel iets meer sturing in je keuzeproces? Wij hopen dat het heeft geholpen. Het kiezen van kunst is enorm persoonlijk en mag even duren, maar dat is natuurlijk ook de helft van de pret. Het is leuk om te scrollen en te kijken naar wat het volgende kunstwerk in jouw huis of kantoor zal zijn. Je bent hier in ieder geval aan het juiste adres voor de hoogste kwaliteit. Kijk hier om het visuele menu gebruiken om te scrollen op de website. Wil je toch nog even doorlezen over kunst? Kijk dan bij de andere blogs hier.